JReality horseman sense

I helgen var Zandra och jag äntligen på kurs med John Ricketts igen. 9-17 både lördag och söndag och helt underbart roligt, precis vad jag behövde just nu. Vi beslutade att det var dax för Didden att åka med denna gång, John hade ju inte sett henne på länge. Då vi var på kurs hos John första gången för 2 1/2 år sen såg Didden ut som en greyhound med världens underhals och var helt sönder stressad, och rent farlig att rida.

John blev väldigt glad när han såg Didden nu, han sa att det roligaste för honom är när han får se att folk fortsätter arbetet hemma efter kurserna och man ser skillnaden. Och skillnaden är dramatisk, nu är hon rund och go och Zandra har kontroll.

Vad handlar dessa kurser om då kanske någon tänker. Jo allt handlar egentligen om ledarskap, att hästen behöver/vill ha en bra ledare. Genom att vi kan kontrollera hästens rörelser, att kunna flytta hästen dit du vill med deras eget språk tar man ledarskapet. Hästen ställer nämligen denna fråga VARJE gång du möter den, även om du bara går i från och hämtar en borste. - Är jag ledare eller du? Detta märks tydligare på vissa hästar såklart. om vi inte tar ledarrollen utsätter vi hästen för fara eftersom den då måste fatta egna beslut. Enkel teori men så svårt att göra i praktiken.

Didden är en "extrem" häst som John säger, och det fanns ingen ridbarhet alls på henne då hon kom till oss. en ryttare på ryggen betydde för henne fullt sken framåt eller hoppa på stället. Nu har Zandra kommit så långt att det bara är galoppen kvar att få ordning på. och det är också det svåraste för Didden. I vanliga fall när man säger till hästen att galopera så vill man att den ska fortsätta tills man säger stopp. Med Didden har dom fått vända på det och vänta ut henne, hon måste själv komma på att hon kan sakta av om hon vill, att hon inte behöver springa för sitt liv, och då få massor av beröm. När hon förstår det kam man börja lära henne på och av.

Här kommer en film då dom tränar på just detta och här har dom kommit väldigt långt.

jag har aldrig förut sett henne galopera så långsamt med ryttare... och att hon själv saktar av är helt otroligt!

Zandra har som sagt tränat väldigt mycket på att utsätta didden för saker för att göra henne modigare och förstå att hon faktiskt inte kommer dö. T ex. linor runt benen, presseningar, plastpåsar ja you name it. Och nu fick hon äntligen lära sig hur man gör för att få hästen att buga, och senare kunna lägga ner den.

En liten film på övningen.

Det här är inget man ska gå hem och prova om man inte tränat innan.

Men självklart började kursen med grunden till allt, att kunna flytta hästen dit du vill. Och på den här filmen tränar Zandra med lös häst. Det ser ut som Didden spriger runt i panik men om ser i slutet så lyssnar hon till minsta lilla från Zandra. Hon kallar in henne genom ett lugnt och tyst hooo.



Det här är något jag varmt rekomenderar till alla som håller på med häst, sen kan man ta det till den nivån man själv vill. Som john säger - Bestäm dig för vad du vill göra, hur du ska göra det, och sen träna!

Kommentarer
Postat av: Anna

Helt fashinerande! Minns du filmerna från AKW-hoppningen som heter "Full rulle Didden"? Vilket enormt arbete Zandra lagt ner på sin Diamant :)

2011-06-21 @ 22:48:51
URL: http://obergs.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0